Ατυχές Συμβάν στο δρόμο - Demo 360° Video

February 5th, 2010

Πρώτη (και ελπίζουμε τελευταία!) εφαρμογή της τεχνολογίας μας στην αποτύπωση συγκρούσεων, αλλά και πρώτη επίδειξη της τεχνολογίας του video 360°.  Πρόκειται για video από 6 κάμερες που καταγράφουν το συμβάν, κατά τη διάρκεια χαρτογράφησης, ενω δίνεται η δυνατότητα εστίασης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.  Για την ιστορία, δεν υπήρχε κανένας τραυματισμός, ενώ ο άλλος οδηγός πήρε την ευθύνη, μια που παραβίασε stop. Η ποιότητα του video είναι εσκεμμένα χαμηλή ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα τα πρόσωπα.

Προσοχή στο δρόμο λοιπόν,  και πάντα ζώνη ή κράνος!

Το kapou.gr στην Espresso, 30-1-10

January 30th, 2010

Espresso, 30-1-10

Η Σαββατιάτικη Espresso (30-1-10) αφιέρωσε μια σελίδα για την παρουσίαση της υπηρεσίας μας. Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο κάνοντας κλικ στη φωτογραφία.

Εναλλακτικά μπορείτε να επισκεπτείτε το site της Espresso.

We ARE Back!

January 19th, 2010
We ARE Back!

We ARE Back!

We are Back! Είναι πλέον official, το kapou.gr άνοιξε και πάλι! Ύστερα από 8 μήνες αναμονής έχουμε το OK να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε καλύτερα, το να φέρνουμε στις οθόνες σας χιλιόμετρα Ελληνικών τοποθεσιών και προορισμών.  Για τη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την κάλυψη μας, αλλά και μέσα από συνεργασίες, να αναδείξουμε την χρησιμότητα των εφαρμογών του kapou.gr.

Για την ιστορία, παρακάτω παραθέτουμε links που αναπαράγουν την είδηση ότι έχουμε το OK της Αρχής Προστασίας Δεδομένων:

- Ελευθεροτυπία, 19-1-10

- BusinessWeek, 18-1-10

- Ελεύθερος Τύπος, 18-1-10

Παρουσίαση του kapou.gr στις ειδήσεις της ΕΤ3

March 11th, 2009

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 στις 28.02.2009

Ποιος είπε ότι το kapou δεν είναι fun?

February 3rd, 2009

Concept και design by “Panos!”

Πάνο σε ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις! Έχετε το νου σας, στην κατηγορία R&D lab. Κάτι μου λέει ότι δεν θα αντισταθούμε στον πειρασμό για πολύ και θα σκαρώσουμε κάτι παρόμοιο!

Το kapou.gr στη Θεσσαλονίκη (την εφημερίδα αυτήν τη φορά!!)

February 2nd, 2009

Απόσπασμα από την εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου 2009, με ένα σύντομο αφιέρωμα στο kapou.gr

Το kapou.gr στην Μακεδονία

January 28th, 2009

Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο πως μέσα σε 3 μέρες από το launch της υπηρεσίας έχουμε τόσο θετική ανταπόκριση από την ελληνική blogo-σφαιρα! Μέσα από την κάλυψη των blogs, μας ανακάλυψε και η στήλη “Αλιεύοντας στο.. Διαδίκτυο” στην εφημερίδα Μακεδονία, απόσπασμα της οποίας ακολουθεί.

kapou.gr Viewer σε κινητό

January 26th, 2009

Όχι δεν έχει smooth μετάβαση από φωτογραφία σε φωτογραφία, ούτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τα επιταχυνσιόμετρα των κινητών τελευταίας γεννιάς (συγγνώμη iphone, συγγνώμη G1). Και ούτε το επιδιώξαμε! Ο σκοπός ήταν, και αποδείχθηκε πιο δύσκολος από τα παραπάνω, να είναι συμβατό με την πλειοψηφία των κινητών της Ελληνικής αγοράς. Αυτό σημαίνει αυτόματα τη χρήση Java για την ανάπτυξη της εφαρμογής, και μάλιστα με ειδική μέριμνα για αδύναμους επεξεργαστές για τους οποίους η προβολή μιας πανοραμικής φωτογραφίας δεν είναι το ευκολότερο πράγμα.

Σίγουρα η μεταφορά της εφαρμογής στο iphone ή σε Android κινητά θα ήταν πολύ κοντά στην εμφάνιση και τις επιδόσεις του panoramic viewer του kapou.gr, λόγω υπολογιστικής ισχύος των παραπάνω τηλεφώνων. Όμως υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που κρατάει τέτοιες εφαρμογές ακόμα στην κατηγορία του R&D lab. Το ακριβό (και αργό?) internet στα κινητά στην Ελλάδα. Αν και μπορεί να υπάρξει κάποια επεξεργασία των φωτογραφιών του kapou ώστε να είναι optimized για προβολή σε κινητά, το μέγεθος των φωτογραφιών για μια απλή εικονική περιήγηση στην πόλη μπορεί να είναι αποτρεπτικό, λόγω κόστους μεταφοράς δεδομένων.

Επειδή όμως είναι πιθανό τα πράγματα να έχουν αλλάξει, και να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για mobile internet που αγνοούμε, και το οποίο πραγματικά συμφέρει, let us know στα σχόλια.

Το kapou.gr άνοιξε! Streetview στην Ελλάδα! (αλλά όχι από την Google!)

January 23rd, 2009


Η υπηρεσία είναι ανοιχτή στο κοινό, σε δοκιμαστική λειτουργία (public beta). Εξερευνήστε ολόκληρες πόλεις μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας πανοραμικές και δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και χάρτες. Δείτε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αξιοθέατα σαν να ήσασταν εκεί. Περιηγηθείτε στους δρόμους βήμα-βήμα βλέποντας βιτρίνες, ή επισκεφτείτε τα σημεία ενδιαφέροντος.

Λόγω δοκιμαστικής λειτουργίας, ενδέχεται η εφαρμογή να είναι ασταθής. Σύντομα και μέσα από τα σχόλια σας, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη και για κανονική λειτουργία.

Το kapou.gr σας δίνει εικόνες και δρόμους της Ελλάδας. Ταξιδέψτε μαζί μας!

6 κάμερες, ε και?

January 20th, 2009

(Ακολουθεί άκρως τεχνικό post..)

Εκτός από εικονικές περιηγήσεις, και πανοραμική χαρτογράφηση πόλεων, ο ίδιος εξοπλισμός με το kapou.gr χρησιμοποιείται ερευνητικά ανά τον κόσμο για πολύ πιο εξειδικευμένες εφαρμογές. Δύο από αυτές, οι οποίες μάλιστα σχετίζονται μεταξύ τους, είναι η τρισδιάστατη ανακατασκευή και η εκτίμηση της τροχιάς ενός σώματος που κινείται. Παρακάτω παρουσιάζουμε μια εφαρμογή που δημοσιεύτηκε στο IROS 2008 στη Γαλλία.

Το σύστημα αποτελείται από ένα κινούμενο αυτοκίνητο, που έχει στην οροφή του 6 κάμερες, ενώ η λειτουργία του χονδρικά είναι η εξής:

- Για κάθε φωτογραφία, επιλέγονται χαρακτηριστικά σημεία των οποίων το βάθος (τρίτη διάσταση) υπολογίζεται.

- Συγκρίνοντας αυτά τα σημεία και το πως έχουν μετακινηθεί σε διαδοχικές φωτογραφίες, όπου το αυτοκίνητο κινείται, εξάγεται η τροχιά που ακολούθησε το αυτοκίνητο.

Η συνολική εφαρμογή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα οπτικό GPS, ένα σύστημα προσδιορισμού θέσης δηλαδή, που δεν στηρίζεται σε δορυφόρους, αλλά μόνο σε οπτική πληροφορία. Πρακτικά μια τέτοια εφαρμογή έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στα αυτόνομα robot, όσο και στον τομέα της χαρτογράφησης χώρων όπου δεν είναι διαθέσιμο το gps.

Στο παραπάνω video μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν (πάνω αριστερά), την τρισδιάστατη ανακατασκευή (πάνω δεξιά και κάτω αριστερά), και την εκτιμώμενη πορεία που ακολουθεί το αυτοκίνητο (κάτω δεξιά). Είναι εντυπωσιακό το πόσο ακριβής και συνεπής με τους δρόμους του χάρτη, είναι η τροχιά που υπολογίζεται, , όταν μάλιστα δεν έχει χρησιμοποιηθεί gps.

Για τους λάτρεις του είδους (!!) η δημοσίευση μπορεί να βρεθεί εδώ.